Rođenje deteta- preobražaj žene

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U periodu trudnoće osećaćete se krhko iako ste možda vozač autobusa ili livac: osetljivije, prijemčivije za najsuptilnije a naročito negativne poruke…Ono što je neobično je što Vas drugi, (sem porodice i prijatelja) ne prepoznaju kao suštinski novu već samo debelu. Zapažaćete  male znake nepažnje u okolini–autobusu, prodavnici, na pešačkom prelazu. 

U jednom afričkom plemenu kada žena zatrudni (iako do tad svi idu goli) obuče se i obuje a saplemenici ne izgovaraju ružne reči pred njom jer veruju da dete prima utiske o svetu oko njega još pre samog rodjenja.. Da se vratim malo na trudnoću. Kako se budete osećali sve umornije verovatno ćete se osećeti sve spokojnije i sadržajnije u kontaktuu sa svojim stomakom (bebom). 

Život, pogotovu trudnice pun je kontradiktornosti. Povremeno će Vas obuzimati strepnja kako se bližio termin vreme porodjaja a ponekad periodi blaženstva pri fantaziranju prvog zagrljaja sa svojim čedom. Bebin fitilj će možda biti kratak ali osmeh zadovoljstva sigurno osvajački. 

Važno je da verujete u sebe i ljude kojima ste podarili poverenje da vam u trudnoći, porodjaju, nezi bebe pomažu (profesionalcima i neprofesionalcima). Govorite šta vam treba i smeta, ne libite se da dajete i primate nežnost. Budite svesni svojih snaga ali i slabosti (ili se bar trudite da ih otkrijete) da bi znali kad vam je potrebna pomoć. Ne izigravajte heroja niti mučenicu.Uključite partnera u odnos sa bebom još tokom trudnoće. Pohadjajte neku školicu za buduće roditelje. Posvetite se bebi, smejte se bar u sebi jer ta beba je kratko vaša mala beba koja ubrzo postaje devojčurak ili momčić Radujte se svakom trentku provedenom sa detetom (pogotovu ako ga je malo). 

 „Svaka faza je izazov za sebe“, reče mi nasmejana mama jednih trojki: ”Taman kad mislim da više ne mogu da izdržim (plakanje, nespavanje…) problem prodje..ali dodje novi…sad ih zovem moji mali izazovi“.

Kategorije tekstova

Poslednji tekstovi

O nama

Kreativna praksa je sedište kreativnih ljudi koji vole da maštaju i rade u polju svog stručnog interesovanja. Dugogodišnje iskustvo nas čini spremnim da pomognemo roditeljima koji žele da prošire svoje vidike, kako u okviru svog ličnog prostora tako i u komunikaciji sa svojom decom. Dobro došli su i budući roditelji, kao i roditelji beba koji imaju svoje posebno “bebi ćoše”.

Poslednji tekstovi

Kontakt

2019 Kreativna praksa © All Rights Reserved