Večernje novosti – Izazovi odrastanja

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Izazovi odrastanja 

Na snimanju serijala “UPS! – U problemu sam”, RTS

 Na snimanju serijala,  Foto: V. Danilov

Na snimanju serijala, Foto: V. Danilov 

REDAKCIJA školskog programa RTS na samom početku leta donela je osveženje za vrele dane serijalom “UPS! – U problemu sam” koja je na programu subotom na Prvom programu od 12.45. Dok gledamo prvi, zavirili smo na snimanje drugog ciklusa ove igrano-dokumentarne serije u čijem su fokusu adolescenti i izazovi kroz koji oni prolaze u procesu preobražaja iz deteta u odraslu osobu. Epizode o kojima ćemo vam sada pričati naći će se pred gledaocima već na jesen.

Svaka od epizoda serijala “UPS! – U problemu sam” ima zasebnu temu, jedan od izazova odrastanja. Mladi i društvene mreže, zloupotreba alkohola i psihoaktivnih supstanci, vršnjačko nasilje, tolerancija prema različitostima, agresivnost, autodestruktivnost, usamljenost, nisu ograničene samo na život u Srbiji, već su neke od gorućih debata na globalnom planu.

– Našim gledaocima, starosti od 15 do 25 godina, ponudili smo serijal koji se bavi njima bliskim temama – kaže rediteljka Maša Vujošević. – Predstavljamo situacije u kojima se našao svako ko je prošao kroz adolescenciju, ali imamo i stručne savetnike koji ta iskustva objašnjavaju.

Igrani segmenti prate grupu srednjoškolaca i ilustruju svakodnevicu odrastanja u Srbiji. Glas generacije o promenama i izazovima sa kojima se suočavaju u anketama daju učenici Desete gimnazije “Mihajlo Pupin” i Pete beogradske gimnazije.

– U igranom delu serijala videćemo glumce iz “Dadova”, iz Radio Beograda i Dramskog studija Jasmine Večanski. Sjajno je što je scenario postavljen tako da glumci koji ga tumače imaju upravo onoliko godina koliko i grupa kojoj se obraćamo – dodaje rediteljka.

Foto: V. Danilov 

11-feki%20tv%20%282%29

Ideja autora je da najširem auditorijumu približi kompleksnosti perioda adolescencije. Da adolescente uveri da su strepnja, nemir, haos i tuga koje povremeno osećaju normalni pratioci sazrevanja. A da one koji ulaze u ovu razvojnu fazu, pripremi na to šta ih očekuje.

– Neki odgovori na anketna pitanja koja smo postavljali mladima bili su potpuno predvidivi, dok za druge nismo očekivali da bi mogli da se snebivaju razgovarajući o njima. Začudilo me što je malo njih htelo da odgovori na pitanje kako se postaje popularan, što je, kako kažu stručnjaci, danas njihova glavna preokupacija. O nekim škakljivijim temama bili su pričljiviji – otkriva urednica serijala Tamara Vešković. 

STRUČNjACI 

PROJEKAT je okupio impresivnu ekipu stručnih saradnika, koji ukazuju na probleme adolescenata, govore o njihovim uzrocima i posledicama i nude savete kako da na pravi način odgovore iskušenjima tokom odrastanja. Reč je o renomiranim psiholozima, psihijatrima i neuropsihijatrima sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa mladima. Da ih nabrojimo: Vesna Brzev Ćurčić, dr Vojislav Ćurčić, Danijela Galović, dr Tijana Miladinović, Sanja Tatić Janevski, mr Aleksandar Kontić, dr Olivera Aleksić Hil, dr Snežana Alčaz i dr Oliver Vidojević.

Politika, 28.07.2017.

Kategorije tekstova

Poslednji tekstovi

O nama

Kreativna praksa je sedište kreativnih ljudi koji vole da maštaju i rade u polju svog stručnog interesovanja. Dugogodišnje iskustvo nas čini spremnim da pomognemo roditeljima koji žele da prošire svoje vidike, kako u okviru svog ličnog prostora tako i u komunikaciji sa svojom decom. Dobro došli su i budući roditelji, kao i roditelji beba koji imaju svoje posebno “bebi ćoše”.

Poslednji tekstovi

Kontakt

2019 Kreativna praksa © All Rights Reserved